bron: AMWeb, 24 november 2023 Gewijzigd 4 december 2023
Grote banken en verzekeraars riskeren onder meer door legacy, ingehaald te worden door technologiebedrijven als Apple. Dat vertelt Michiel Koopman, mede-eigenaar van Proud Experts, onderdeel van Söderberg & Partners. Eerder liet Koopman weten dat de verzekeringswereld 30 procent tijdswinst kan behalen met AI. Maar waar komt dit cijfer vandaan? En hoe realistisch is het voor de grote partijen om AI in het hele bedrijfsproces te implementeren? Zeven vragen aan Koopman.
Hoe zijn jullie tot die 30 procent tijdwinst gekomen?
“Wij nemen processen van banken, verzekeraars en van het grotere financieel intermediair over. Daarbij kijken we altijd samen met ons Full Experience Team naar de huidige efficiëntie, hoeveel minuten doen we nu over bepaalde processen en hoe wij dat kunnen versnellen. Dit meten we als onderdeel van een pilot en die resultaten vergelijken we met elkaar. Daar komt dat percentage vandaan. We kijken naar tijdswinst met minimaal dezelfde kwaliteit of beter.”
Sommige verzekeraars hebben inmiddels een eigen GPT (Generative Pre-training Transformer). Is dat niet genoeg?
“Dat is generiek. Ze kunnen daar bepaalde zaken mee versnellen. Waar het vooral om gaat als je het claimproces verder wilt automatiseren en slimmer wilt maken, is de praktijkervaring. Je moet de machine leren welke claim wel door kan en welke claim niet, met bijbehorende reden. De regels binnen het acceptatiebeleid moeten daar in komen. Dat is de ervaring die in de hoofden van de acceptanten zit. Die informatie moet in het AI-systeem worden gebracht.” Partijen die verder zijn, de grotere partijen, lopen regelmatig tegen de koppeling met het huidige systeemlandschap aan”
hele interview?
Je leest het volledige artikel op de website van AM